Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
140437
Sted- og lokalitetsnummer
110109-45
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 13,5 x 2,8 m. 4 x 2,5 x 1 m stort hul i top, heri ses mod Ø en enkelt sten. Lynggroet og beplantet i plantage.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidl. beskr. Det nævnte hul i toppen var delvis fyldt op med jord og kvas, og der sås ingen sten. Gammel hulning i siden i NØ. Ved besigtigelsen var højen for ret nylig blevet skovet, og der var genplantet med helt unge graner. Ejeren lovede at fjerne de nyplantede træer i en afstand af 5 m fra højfoden. Mål: 2,3x14x14 m. ** Seværdighedsforklaring ** Usædvanlig storslået udsigt over Vildsund, der dog bliver mindre, når træerne omkring højen bliver store. Bevoksning: 1983: Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. I skov, delvis træbevokset og tæt omgiver af træer, der hindrer et - formentlig - vidt udsyn..
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links