Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
250716
Sted- og lokalitetsnummer
180310-87
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Slumstrup. Højrest, 1,5 x 15 m. Vestre halvdel bortgravet. Midt i den bevarede del af vestsiden gravet et smalt, gangformet hul ind i højen. Siden mod øst noget hullet, dog tilgroet. En stor sten ses i siden nær top. Lynggroet i ager. Ved fr.dommerens besigt. 8/5 1955: sten ved top fjernet.

Undersøgelseshistorie

1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjrest. Vestlige halvdel bortgravet. Midt i vestsiden smalt indhak med lille dyregrav. Øvrige sider afgravede og hullede. Alt tilgroet. Bevokset med lidt lyng, græs og løvtræer. I et kratbevokset græsstykke i ager. I krattet øst og syd for højen er ind til ca. 3 m øst for højfod gl. tilgroede større markstensdynger. Bevoksning: 1991: Græs og Løvtræer
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links