Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
340513
Sted- og lokalitetsnummer
190201-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.nr.3a og 4t af Ajke, Gørding sogn: Høj i skel til matr.nr.1k af Smedegårde, Bramming sogn. Høj, 1,7 x 13 m. Tre skel mødes ved en stor sten i toppen. Mod N lodret afgravning af fod. Mod SØ og SV overpløjning af fod, nu tilgroet. Fyr og græs i skel mellem agre.

Undersøgelseshistorie

1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.70 M. høj, 19 M. i Tværm. I Top en Skelsten. Ved Foden mod N. og Ø. et Vejspor. Toppen lidt affladet, i øvrigt velbevaret. Lynggroet, i Hede. - Søgtes forgæves fredet.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,70 x 13 m. Tre skel mødes ved stor sten i toppen. Mod nord lodret afgravning af fod. Mod sydøst og sydvest overpløjning af fod, nu tilgroet. Fyr og græs i skel mellem agre. (Skel til Gørding sogn, her sb. nr. 59).
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links