Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221614
Sted- og lokalitetsnummer
141109-55
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 14 m, tilgroede brud i Ø og N; bevokset med lyng, græs og bøge.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Smouen B, Thorsager S, Østerlisbjerg H, Randers A. Her er en lav lyngklædt Høj af større Udstrækning. Den har Brud i Øst og Nord, men det er næppe Bundbrud. Højen er saa begroet med Bøgekrat, at den ikke kan maales med Bestemthed. Der vides kun grumme lidt om Fund i denne rige Egn. Bevoksning: 1987: Løvtræer
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 14 m i Diameter, 2 m høj, tilgroede Brud i Ø og N, bevokset med Lyng, Græs og Bøge.
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMeget udflydende, diffus og vanskeligt definerbar høj anlagt på bakketop og deformeret af gamle forgravninger. Mål: 2 m. høj og 20 m. lang. Målsangivelserne er yderst skønsomme, da en præcis højfod kun enkelte steder kan fastslås. Bevoksning: 1987: Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet i nyberejsningsteksten. Meget diffus og udflydende høj. Bevokset med løvtræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links