Oversigtsfoto sf S
.
Oversigtsfoto sf SV
.
Oversigtsfoto sf V
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
250525
Sted- og lokalitetsnummer
180314-36
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Afmærkn.: MS 1898, lieutn. Lassen. Høj, ca. 2,5 x 22 m. Kuplet og velbevaret, bortset fra at ploven i tidens løb har ædt sig 4 m op ad østsiden. MS anbragt ved foden mod vest. I skel. Ejeren har ved berejsningen lovet at holde ploven borte fra højens område i fremtiden. Matr.nr. 23t: Høj i skel til matr.nr. 29au, Snejbjerg.

Undersøgelseshistorie

1895
Tørvegravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Dyrkning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, to små huller i top, tilgroede, muldvarpeskud i top og sydside, vestfoden i en ca. 1/2 m. høj tilgroet brink, MS anbragt på sydfod, bevokset med lyng, græs, løvkrat og grantræer, i et mindre hedestykke i ager. For tæt pløjet i øst. Ejeren har lovet at meddele forpagteren, at denne pløjer 1 m. længere ud i øst. Bevoksning: 1991: Græs, Lyng og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links