Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
110736
Sted- og lokalitetsnummer
110712-64
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Øsløs hede og kær, matr.nr. 12i Høj, 1,6 x 10 m. Fra NV-fod gravet 3 m ind. Lidt usikkert omrids. Afgravning i SØ. Beplantet i plantage. 5 m bredt brandbælte hen over højen. Ligger på "Snekkerbjerg". Følgende skal tilføjes: Højen er 1,6 m høj med en diameter på 20 m. NM I: Sb. 62, 63, 64 ligger på "Snekkerbjerg".

Undersøgelseshistorie

1881
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1915
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGræsklædt rundhøj i plantage. VNN-ØSØ over NØ-lige højfod en ca. 1,8 m. brecd skovsti som har afskåret højfoden til ca. 0,8 m. dybde fra oprindelig højoverflade. Højens ydrekant imod NØ ligger ca. 1,5 m. NØ for stien. Gl. flad afgravning af N. højside og SØ-højtop, - side. Et ca. 1x0,8m. stort og 0,5 m dybt tilvokset hul i højtop imod SV. Højtoppen er ret let affaldet. Ingen påtaleværdige forhold / nyere beskadigelser. Højen er med undtagelse af et 3 m. stort birketræ uden trævækst. I arealfredet område med afmærkede naturstier. OBS: Gl. str. på højen (1,6 x 10 m.) er helt forkert. Høejn er relativ let af afgrænse. Bevoksning: 1992: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet, i skovareal med natursti. Stien går tæt forbi nordlige højfod. Der vokser et birketræ på højen, bør fjernes.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græs- og mosklædt høj i skov. På højen et birketræ.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links