Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
110735
Sted- og lokalitetsnummer
110712-63
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 23 m. I top et 7 m bredt hul, 1,3 m dybt. Græs og fyr i plantage. Flagstang på toppen. Sb. 62-63 ligger på "Snekkerbjerg".

Undersøgelseshistorie

1881
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1915
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRundhøj i plantage. Højen samt ca. 5. m. om denne er græs- og lyngklædt uden træer. På højtop et betonfundament for flagstang mrk. 1947. Afgravning i top som tidl. beskrevet, samt enkelte flade afgravninger af højsider, - alle gl. skader. N-højside temmelig stejl. Topkrateret måler ca. 6 x 4 ml og orient. NV-SØ, og er henved 1,5 m dybt med en lilleåbning gennem NV-lige højside. I arealfredet område mled naturstier. Bevoksning: 1992: Græs og Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ligger i område med naturst.Krater på toppen - heri og på højens vestide ligger væltede træer. Bør fjernes. Gammel flagstang på toppen af højen, bør fjernes.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Lyngklædt høj i lysning i plantage. En del selvforynget opvækst på højen. Ældre flagstang.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links