Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
37084
Sted- og lokalitetsnummer
200209-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Sommersted, bd.VII, bl.222, art.391. Høj, 4 x 18 m. Stor indgravning fra Ø til midten, hvor den er 1,5 m dyb. Mindre lavning SV for top. Alle sider stejlt afgravede. Græs og graner i ager.

Undersøgelseshistorie

1924
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4,50 m x ca 20 m. Højen er fuldstændig ødelagt og kan kun betegnes som en Ruin. Den østre og sydøstre Side er bortgravet indtil over Midten af Højen, og den udgravede Jord henligger som store uordenlige Bunker. V.-Siden er ødelagt ved en omkr. Højens øvre Parti løbende ca 0,50 m br. Grøft, hvori der er plantet smaa Graner. Midtpartiet er spoleret ved en ca 1,50 m d., 5 m l., 2,50 m br. Nedgravning. I Siderne en lignende 3 m l., 2 m br., 1 m d. Nedgravning, der staar i Forbindelse med den omtalte Grøft. Højen er lyngklædt i Ager. Højen har opr. været noget større.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4 x 18 m. Stor indgravning fra øst til midten, hvor den er 1,5 m dyb. Mindre lavning sydvest for top. Alle sider stejlt afgravede. Græs og graner i ager.
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links