Oversigtsbillede - højen set fra SV
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
350729
Sted- og lokalitetsnummer
200105-13
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Skodborg, art.316, kortbl.2, parcel 78/4 Høj, "Sortehøj", 1,5-2 x 19 m. Østsiden, der er ret afgravet, er græsgroet, mens vestsiden, som viser jævnere fald, er beplantet med nåletræer. Iøvrigt er siderne, særlig den østlige, uregelmæssige. Fra sydøst en 0,7 x 2 m stor indskæring i foden. I top tre hulnin- ger, 0,5 x 1 m.

Undersøgelseshistorie

1925
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høj, 2 x 19 m. Mindre Huller og Ujævnheder over Top og Sider, iøvrigt velbevaret. Lyngklædt og nylig tilplantet med Graner. - Kaldes "Sortehøj".
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Sortehøj", 1,5-2 x 19 m. Østsiden, der er ret afgravet, græsgroet, medens vestsiden, som viser jævnere fald, er beplantet med nåletræer. I øvrigt er siderne, særlig den østlige, uregelmæssige. Fra SØ en 0,7 x 2 m stor indskæring i foden. I top tre hulninger, o. 0,5 x 1m.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Sortehøj". I tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Højen er nu tæt tilgroet med nåletræer og buske og ligger i et læhegnsbælte. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, randbeskadigelser. Bevoksning: Træer, buske. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2012
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links