Oversigt set fra SØ
.
Oversigt set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Skive Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
14078
Sted- og lokalitetsnummer
130202-74
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 17/12 1920. Gdr. Thomas Nielsen Diplom Afmærkn.: MS. 1921, H. Kjær En af "Stendalhøje", 1 x 13 m, gravning i midten, 2 x 1,5 m. Lyng, i hede.

Undersøgelseshistorie

1871
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1910
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1920
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFærdsel: Der går en sti hen over højens nordlige del, hvor der sker nedslidning. Højen er udsat for et særdeles stort besøg og heraf kraftig nedslidning. En plejeordning bør derfor etableres. Hærværk: Østsiden og toppen er afgravet, men nu lyngbevokset. Genbesigtigelse: En genbesigtigelse på et tidspunkt uden sne er nødvendig for atr kunne danne sig et overblik over nedslidningen og træffe aftale om evt. plejeordning. ** Seværdighedsforklaring ** Højen indgår i en højgruppe der er beliggende på øens højeste punkt med udsigt over store dele af Limfjordsområdet. Bevoksning: 1981: Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græs- og lyngbevokset i uopdyrket areal. Ret udflydende høj.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græs- og lyngbevokset i uopdyrket areal.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links