OVersigt set fra S
.
Oversigt set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Skive Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
14074
Sted- og lokalitetsnummer
130202-72
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Odinshøj", 4 x 30 m, kløftet af stor gravning N-S. Af NV-siden er stor del bortgravet. Græs, i ager.

Undersøgelseshistorie

1871
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1910
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorAgerbrug: Mod V., N. og Ø. er højfoden nedpløjet, hvorved der er fremkommet en 20-30 cm. høj brink. Hærværk: Gennem højen er der fra SSV mod NNØ en gammel gennemgravning, 10 m bred og 1,7 m. dyb. Genbesigtigelse: En genbesigtigelse på en snefri årstid er nødvendig for at få overblik over nedpløjningen og for at træffe aftale om retablering. § 53: IL forbindelse med molergravning er der anlagt en grusvej nordøst for højen indenfor 100 m. zonen. F 5305/75. Mål: 4,2x32x30 m ** Seværdighedsforklaring ** Der er tale om øens største rundhøj, som er beliggende på et af øens højeste punkter med en vid udsigt. Bevoksning: 1981: Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt i mark der afgræsses af får. Tjørn ved nordvestre højfod.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt i uopdyrket areal.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links