Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
240949
Sted- og lokalitetsnummer
130305-113
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rest af høj, udgravet i midten. I hede op til dyrket mark lidt nord for sb.124.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorC-høj. Fuldstændig deformeret og antagelig totalt forgravet høj. I midterpartiet ses 2 store nedgravninger, den ene ca. 8 m i diameter, den anden ca. 3-5m, begge sandsynligvis oprindelig ført ned til terrænhøjde. I S synes ca. 1/3 af højen bortpløjet, og i NØ synes der også at være sket indgravning, alt dog i ældre tid. Det er meget vanskeligt at afgøre, om de tilbagestående, tilsyneladende rester af selve højen faktisk er dette, eller om de i realiteten er omgravet jord. Afmeldes. Bevoksning: 1989: Græs og Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I græsmark. Højen er græsklædt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links