Oversigt set fra vest
.
Oversigt set fra syd
.
Oversigt set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1204142
Sted- og lokalitetsnummer
110210-81
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 3 m h., tværmål ubestemmeligt; temmelig uregelmæs- sig. Gl. gravning fra N ind over midten. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1913
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidligere beskrivelse. Den gamle gravning fra N er ca. 2 m. dyb, 10 m. lang, 3-4 m. bred. På hullets Ø-lige kant er sidste år af ejeren opstillet en pyntedysse, bestående af 3 sten og en bæresten. Ved opstillingen af dyssen beskadigedes hullets Ø-side let og der kom et mindre skår i NV-lige højfod. En randsten skimtes i V. Ejeren er gjort opmærksom på, at pyntedyssen ikke må stå på højen. Der er dog ikke givet egentl. pålæg om fjernelse inden for en tidsfrist, men den bør fjernes ved lejlighed. Af hensyn til højen bør det ikke overlades til ejeren alene. Film: /30: Fra SV, /31: Fra SSV, /32: Hul fra N. Bevoksning: 1982: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Mirabelletræ ved sydlige højfod.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet er en rundhøj, der ligger i dyrket mark.
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links