Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
221237
Sted- og lokalitetsnummer
130505-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 11/1 1910. Pastor N.H. Buhl Afmærkn.: MS. 1931, J. Brøndsted Høj, "Stohøj", 2 x 20 m, med graner, i ager.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1910
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1930
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Stohøj". Pæn stor høj i åben ager, pløjet firkantet. Noget af højen bevokset med løvbuske. Resten i græs med små nåletræer. Pløjes nok lidt snert. Tilplantet med 2-3 år gl. rødgran. ** Seværdighedsforklaring ** Hvis ryddet ville den se ganske pyntelig ud fra hovedvejen i sammenhæng med 36. 19.05.1988: Aftalte med ejeren, at han ville rykke træerne op inden næste jul. Han var meget interesseret og lød meget villig til fremover at fjerne buske og anden opvækst en gang om året. Bevoksning: 1988: Græs, Løvkrat og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden graner. FM-sten mod vest. Bevokset med græs og krat.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Græsklædt med krat der er slået ned for nylig. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links