Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
221236
Sted- og lokalitetsnummer
130505-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 4/9 1888. Købt Afmærkn.: MS. 1931, J. Brøndsted "Brunbjerghøj", 4 x 20 m. Affladet top. Græs og lyng, i ager.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1888
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1930
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Brunbjerg". Stor, smuk, kuplet rundhøj. Svagt spor af en enkelt lille nedgravning i toppen og en enkelt dyregang. Ellers meget velbevaret. Markvej forløber Ø-V lige ved nordlige højfod. Mark NØ for højen beplantet med nu 5-6 år gl. grantræer 4 m. fra højfod. Vil på langt sigt skade indblikket. P.g.a. højens størrelse, skønhed og markante beliggenhed bør 100 m.-zonen her opretholdes. Ejeroplysninger på berejserskema. ** Seværdighedsforklaring ** Smuk, stor høj markant beliggende i landskab. Bevoksning: 1988: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. FM-sten mod NØ. Bevokset med græs og lidt træer og gyvler.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Bevokset med græs, gyvler og løvtræer på østsiden.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links