Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
221235
Sted- og lokalitetsnummer
130505-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 9/11 1909. Nicolai Fr.S Krestensen Afmærkn.: MS. 1931, J. Brøndsted Høj, 2 x 15 m. Fod firkantet. Græs og lyng, i ager.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1909
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1930
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFladtoppet høj med stejlt afskårne sider overalt. Aflang Ø-V. Beliggende på skrånende terræn. Højde 1,2 - 2 m. Umiddelbart vest for højen lå en stor gødningsdynge. Det aftaltes, at den skulle fjernes til efteråret (hvor den alligevel skulle strøes ud over marken). Bevoksning: 1988: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden markvej mod nord og uden grantræer mod NØ. FM-sten mod øst. Bevokset med græs og buske.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. FM-sten på østsiden. Bevokset med græs og krat, der er slået ned.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links