Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
53346
Sted- og lokalitetsnummer
060205-50
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 24/4 1919. Gdr. Ludvig Kofoed, Store Bukkegård. Diplom Afmærkn.: MS 1920, overlærer Tryde. Stor og smuk høj, 4,5 m høj. Omgivet af et firkantet jorddige, 24 m vidt. Op mod toppen en mindre udgravning; op ad siden en sneglegang; foden lidt beskåret af jorddiget, ellers velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1879
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn stor Gravhøi tæt nordvest for den lille [sb.nr. 49]. Der er bortgravet en Del af Østsiden og i Toppen er der Spor af Gravning fra gammel Tid.- Centralbegravelsen maa imidlertid være ubeskadiget. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidStor Høj. F. M. 1919. Som Dekl.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGanske velbevaret høj, fritliggende med gamle bøge. 4,5 x 27 x 26 m. N og S for toppen ses to gamle indgravninger, den sydlige antagelig en udsigtsplads sammenhørende med "sneglegangen" fra et romantisk lystanlæg. Det i fredningsteksten omtalte jorddige, der skulle omgive højen, ses ikke. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links