Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Skanderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
26137
Sted- og lokalitetsnummer
160204-16
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Anselig rundhøj, "Storehøj", 4-4,7 m høj, 22 - 24 m i tværmål. Let affladet top, noget ujævne sider, flere flade sænkninger, især mod nord og øst. Højen fremtræder ved foden som delvis firsidet, efter tidligere afpløjning mod syd, vest og nord. Græsklædt, med lidt lyng og en enkelt busk, i fredet, græsklædt areal. NMI: Anselig høj, "Storehøj", 3,5-4 m høj, 18-10 m i diameter. I toppen bred og dyb gammel gravning i ØSØ- VNV. I siderne mod Ø og N gamle, flade afgravninger. I overfladen ses enkelte hånd til hovedstore sten og i ned- gravningen i toppen en enkelt større. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1958
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med hindbærkrat især mod øst samt græs og lidt hyld. Fortidsmindet er synligt fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links