Oversigtsbillede fra SV
.
Foto, oversigt
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
130454
Sted- og lokalitetsnummer
110307-83
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: Kirstine Christensen, enke efter husejer Chr. Mo- gensen. Diplom Afmærkn.: MS 1889. "Storhøj", 3,50 x 18 m. Top affladet skrånende mod øst. Fod afgravet i øst og vest. Græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1887
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1913
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidl. beskr. Hertil: På siden i SØ tilgroede spor efter gamle kreaturskader. På topfladen, der ser ud til at have været neddybet, en gammel, mindre rydningsbunke. Højen fremtræder velbevaret. Film: /25: Fra SØ. Bevoksning: 1983: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyTilsyn gennemført. Græsklædt høj i afgræsset mark. På østsiden vokser tjørnetræer.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyTilsyn gennemført.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links