Fortidsmindet set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
401541
Sted- og lokalitetsnummer
090403-45
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1 x 7 x 12 m. Østsiden noget afgravet i gammel tid. Enkelte sten ses. Bevokset med træer, i skoven Søndermark.

Undersøgelseshistorie

1960
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,5 x 15,0 x 15,0 m., noget uregelmæssig grundplan (i SV flydende ud i en lav, rampelignende, men antagelig naturlig udløber). Tværs hen over højens Ø-lige del fører en lav, rendeagtig indgravning (sti ? skovgrøft ?) af gammel dato. Flere sten sidder jordfast i højsiderne. I V en gammel rodvælter (formentlig fra 1967). Afsat v.h.a. kompaspejlinger. Bevoksning: 1988: Løvtræer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links