Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
390825
Sted- og lokalitetsnummer
200402-148
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Strandelhjørn, art.nr.27, bd.I, bl.21, kortbl.9, prcl.55/9. Aflyst 2.5. 1964. Høj, 2 x 16 (Ø-V) x 26 m (N-S). En del af S-siden overpløjet; toppen afgravet og ujævn. Af siden mod V er nogle meter bortgravet og si- derne mod N og S er udfladet. Græsgroet i udkant af ager.

Undersøgelseshistorie

1928
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.75 M. høj, Diam. 25 M. I Toppen et 6 M. vidt Hul, aabnet mod Nord, et andet paa Sydsiden. Udyrket og beklædt med højt Græs i Ager.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 x 16 (Ø.-V.) x 26 m (N.-S.) En del af sydsiden overpløjet. Toppen afgravet og ujævn. Af siden mod vest er nogle meter bortgravet og siderne mod nord og syd er udfladet. Græsgroet i udkant af ager.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Uspecificeret aktivitet - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1964
Anmeldelse fra privat - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningSløjfet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links