Faktaboks

Kommune
Haderslev Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
390826
Sted- og lokalitetsnummer
200402-125
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Begravelse, uspec undergruppe, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Strandelhjørn, art.nr.5, bd.I, bl.7, kortbl.8, prcl.90/26. Høj, 2,5 x 28 m. Foden noget afskåret og en del af østsiden afgravet. Mod syd kløftartet nedgravning. Iøvrigt en del huller og ujævnheder i siden, alt dog tilgroet. Bevokset med græs og træer.

Undersøgelseshistorie

1882
Privat udgravning - Gottorp Slot, Archäologisches LandesmuseumSværd og fingerring fandtes i en stendynge.
1928
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. c 1.75 M. høj, Diam c 19 M. Beliggende indenfor Gaardens Indhegning. Fra Øst er en Del bortkørt, det resterende, der er tilplantet med Fyr, synes ret urørt. Højen har indeholdt ret mange Sten. Sidst i 1870erne er der fundet et Bronzesværd og en Guldspiralfingerring (Købmand Schmidt, Vøyens). [Iflg. HAM-Sb. i Kielersamlingen]
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,5 x 28 m. Foden noget afskåret og en del af østsiden afgravet. Mod syd kløftartet nedgravning. Iøvrigt en del huller og ujævnheder i siden, alt dog tilgroet. Bevokset med græs og træer.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1967
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2000
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandLigger i hjørne af privat have.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links