Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
31042
Sted- og lokalitetsnummer
190804-74
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 27 m. Noget afgravet mod SV og S. Toppen flad. Mod NV gravet et stykke af foden. Lidt ujævn overflade. Bevokset med græs og lyng, hvori bu- ske. (Højen hegnet med pigtråd).

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi 66' i Tv. 9' høi. Afgravet mod Syd og Sydvest.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.40 M. høj, Diam c 24 M. Fra Sydvest er noget afgravet, Overfladen mod Syd er i det hele ujævn. Fylden er "ikke andet end Grus og Skidt". Lynggroet og beplantet i Ager.Svarer til Madsens nr. 48.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,5 x 27 m. Noget afgravet mod SV og S. Toppen flad. Mod NV gravet et stykke af foden. Lidt ujævn overflade. Bevokset med græs og lyng, hvori buske. (Højen hegnet med pigtråd).
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links