Faktaboks

Kommune
Rebild Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
1411118
Sted- og lokalitetsnummer
120509-78
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Aflyst efter udgravning og bortgravning 29.3. 1960. Høj, 2 x 20 m. Affladet top, diam. 9 m, hvorpå er opført en sekskantet træbygning med støbt fundament og muret sokkel (klubhus). Ved indgangen, nordvestligt på topfladen, en flag- stang. Siden mod syd-sydvest bortgravet, her opført en kampe- stensmur med jernrækværk langs den øvre rand. Mod vest-nord- vest fører en kampestenstrappe i 15 trin op til topfladen. Stor sten rejst på nordvestsiden. Græsklædt, foden beplantet med træer og en bøgehæk. På sportsplads.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 1411:118, Status: B
1954
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1999
Diverse sagsbehandling
1999
Museal besigtigelse
2000
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links