Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
302313
Sted- og lokalitetsnummer
030406-24
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 29/ 1892, Købt. Afmærkn.: MS 1907, af lodsejeren efter anvisning af L. Lassen. Høj, "Svendsbjerg", 2,75 x 15 m. Top affladet. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa en høi Banke ligger en i Toppen noget affladet, men iøvrigt velbevaret Høi, "Svendsbjerg" kaldet, 9' høi, 50' i Tværm. Fra den nordøstre Side af Høien fører en lille Sti op til dennes Top. Fredlyst ved Decl. thingl. d. 29/7 1892. Bevoksning: 1983: Græs og Løvkrat
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Svendsbjerg", 2,75 x 15 m. Top affladet. Græsklædt i Ager.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSvendsbjerg. Højen måler ca. 2,3x15x15 m, med svagt uregelmæssige sider (tilgroede) og en helt flad top. I kanten ses en randstenskæde. Der vokser enkelte større tjørnebuske i højsiden og vildroser. Ialt 57 sten in situ (flere oven- og nedenfor.) antagelig sek. placerert - næsten intakt randstenskæde. Højen var noget afsvedet p.g.a. halmafbrænding og der var pløjet for tæt på højfod hist og her. Jeg fandt 1 øksefragment af en tyknakket, uslebet flintøkse, lagde det om bag fredningsstenen. Fragmentet lå ca 0,5 m fra højfod mod Ø. Bad ejer holde bedre pløjeafstand fremover, han var interesseret i at plante i et ca 2 m bredt bælte om højen for at beskytte højfod og vildtpleje, jeg vil fraråde det, da der er et flot udsyn til høj og stenkredsen nu. Sagde til ham at det var forbudt at plante (§53). Højen ligger ca 300 m fra offentlig vej. Højt i terrænet med vidt udsyn. højen kunne blive endnu pænere, bla. hvis randsstenkæden blev restaureret. Ejer: se 3023.12 ** Seværdighedsforklaring ** Velbevaret stor høj, højt i terræn, vidt udsyn. Bevoksning: 1983: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Pleje bør foretages ved fortidsmindet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links