fredningssten på høj
.
oversigt, set fra nord
.
oversigt, set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Odsherred Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
282417
Sted- og lokalitetsnummer
030405-110
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 21/9 1906, gdr. Poul Nielsen. Afmærkn.: MS 1907, L. Lassen. Høj af gruppen "Syvhøje" 3,4 x 28 m. I den flade top et let lille svaj og top og sider i det hele taget lidt ujæv- ne. Foden mod N og siderne noget beskadiget. Mod SØ fra top til fod et let svaj. Bev. med græs og lyng. Frednings- stenen har en lille afslagning for oven.

Undersøgelseshistorie

1874
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTildels i Skjællet til Matr.Nr.3 af Nygaard ligger en anselig vel bevaret Høj. Højen er fredet ved Gaardens Overgang til Selvejendom. Bevoksning: 1983: Løvkrat
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj af Gruppen "Syvhøje" 3,4 x 2,8 m. I den flade Top et let lille Svaj og Top og Sider i det hele taget lidt ujævne. Foden mod N afskaaret og Siden her noget beskadiget. Mod SØ fra Top til Fod et let Svaj. Bevoxet med Græs, Lyng og lidt lav Fyr. Fredningsstenen har en lille Afslagning foroven.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. 3,2 x 28 m. Nordlige højfod (nord for skeldige) antagelig bortgravet. Bevoksning: 1983: Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links