Marken nord for fredningsnr. 110752 hvor fredningsnr. 110753 skulle være. Set fra sydøst
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
110753
Sted- og lokalitetsnummer
110708-104
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Aflysning af høj tinglyst 1944-08-21, matr.nr. 27g Tømmerby By, Tømmerby. ************************************************************* Høj, 1 x 9 m. I top en flad sænkning. Små gravninger i SV. Lyng i hede.

Undersøgelseshistorie

1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorPå den afsatte position ses intet spor fra højen. Området er dyrket mark, p.t. græsgang, og højen er sikkert helt overpløjet. Check evt. luftfoto inden aflysning, - området må formodes at have været ager i mange år hvorfor der sikkert ikke er grundlag for påtale.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyIkke fundet, jævnfør nyberejsningstekst.
2011
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Museum ThyIkke fundet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links