Oversigt set fra syd. Landmålerstok markerer højfod
.
4389 oversigt fra SV
.
4388 oversigt fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
110757
Sted- og lokalitetsnummer
110708-112
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tidligere C-høj lyst med følgende tekst: ********************************************* Høj, 14,5 x 9,5 m stor og 1 m høj. Største længde i Ø-V. Ujævn højflade og affladet top på grund af gamle afgravninger. Diffus afgrænsning mod vest. Ca. 1/3 af den nordlige højfod er afgravet og har en op til 1 m høj, stærkt skrånende afgravningsbrink. En ca. 1,5 x 1 x 0,6 m stor sten beliggende ca. 5 m øst for højen er omfattet af fredningen. I have.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorC-høj. På og omkring den på mb og sb-kort afsatte position fandtes intet anlæg lig eller lignende tidl. beskrivelse. Området er bebygget med enkelte nye huse, og der er sket terrænmæssige ændringer herved hvorunder højen kan formedes at være ødelagt. Yderligere findes talrige mindre jorddynger, - revler som slører billedet. Højen kan altså med rimelighed af meldes, men bør dog genbesigtiges med JGB i forbindelse med opfølgninngsarbejde.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet identificeret som aflang højning ved ejendom, muligvis forkert identifikation.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links