Oversigtsbillede - højen set fra S
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
300835
Sted- og lokalitetsnummer
170902-53
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 24/7 1914. M.P. Jeremiassen. Diplom Høj, 2,5 x 28 m. Flade hulninger i top og sider. Græs- og lynggroet i ager. (Der pløjes for tæt mod nord og vest. Talt med ejeren herom, han lovede at passe på i fremtiden).

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, 62' i Tværmaal, 7' høi.
1914
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,5 x 28 m. Flade Hulninger i Top og Sider. Græs- lynggroet i Ager. (Der pløjes for tæt mod Nord og Vest. Talt med Ejeren herom, han lovede at passe på i Fremtiden). FM 24/7 1914 på Matr. 3b
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Bevokset med lyng og græs i dyrket område ca. 75 m. S for skovbryn. Højen er indskrevet(?) i en beplantning af graner, der kun når til højens periferi, plantet til beskyttelse af højen mod pløjning af ejeren. Overfladen er lidt ujævn. Mindre sænkninger i top efter hvilegruber. Mindre sti over højen. Enkelte dyregange. Højfoden rundt findes endvidere en randstenskæde. Højen er meget velbevaret. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen. Bevoksning: Græs, lyng. Omgivelser: Dyrket (ager), skov. Foto: Ingen fotos p.g.a. beplantningens tæthed.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links