Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
300831
Sted- og lokalitetsnummer
170902-33
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3,2 x 18 (Ø-V) x 25 m (N-S). Næsten halvdelen mod vest bortgravet. I top en tilgroet sænkning. I nordre side en stor kløftartet nedgravning. Større flad afgravning af siden mod syd. Alle beskadigelser tilgroet. Bevokset med græs, i ager.

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, oprindelig 66' i Tværmaal, 6' høi. Næsten det halve af Højen afgravet mod Vest.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 3,2 x 18 (Ø-V) x 25 (N-S). Næsten Halvdelen mond Vest bortgravet. I Top en tilgroet Sænkning og i nordre Side en stor Kløftartet Nedgravning. Større flad Afgravning af Siden mod Syd. Alle Beskadigelser tilgroet. Bevokset med Græs i Ager.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Bevokset med græs og lyng i dyrket mark. 5 m. V for landevej og 20 m. fra landevejen til Vejle. I V-siden rævegrav. Næsten halvdelen af V-siden bortgravet. I top en stor sænkning, der fortsætter til markniveau i S, her også større, flad afgravning. Skaderne er tilgroet. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, hul i top, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, lyng. Foto: S/H 01.36.79-SV, F 01.32.79-SV. Flyfoto S 4009-FTL-141/070.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links