Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240980
Sted- og lokalitetsnummer
130303-72
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.nr.: Tollund, matr.nr. 1t og 1k (1b og 1k? 1968) Den nordlige halvdel af en høj, ca. 2 x 15 m. Sydsiden af- gravet i gammel tid med 2 m stejl side. Ved nordøst-fod 1,5 m bred gravning 2 m ind i siden. I nordlige halvdel 4 m bred, 1-1,5 m dyb gravning fra fod over top. Græs- og lyng- klædt med en række graner tværsover i øst-vest. (1t). Den sydlige halvdel af ovennævnte høj. (1k)

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStærkt forgravet høj: bred indgravning fra N til centrum, hvor der Ø for denne indgravning er en mindre nedgravning. Andre dybe indgravninger i NV og Ø, i sidstnævnte står en gammel svingplov. S-siden afgravet i gl. tid som beskrevet, også N-siden er svært beskadiget ved afpløjning og står som en (nu forlængst tilgroet) skrænt. Ingen aktuelle eller nyere skader. Bevoksning: 1989: Græs
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Beliggende i skel i ager. Bevokset med spredte løvtræer og græs.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links