Oversigtsfoto set fra N
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
240983
Sted- og lokalitetsnummer
130303-75
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 1/7 1904. Gdr. A.P. Nielsen. Diplom. Høj, ca. 3-3,5 m x 20 m. Spor af gamle gravninger på østsiden. På nordsiden to friske brud, det ene 4 m bredt, indtil 2 m dybt, det andet 1,5 m bredt, indtil 1 m dybt. Lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1904
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med spor efter gamle beskadigelser som beskrevet. Løvtræer (2/3) og ørnebregner (1/3). En opgivet ager V for højen er for 2-4 år siden nytilplantet med gran. Beplantningen har oprindeligt gået tæt på højfoden i V (2-3 m) men er - tilsyneladende inden for det sidste halve år - fjernet ud til en afstand af 25 m (præcis) fra højfod. Bag dette ligger muligvis et påbud fra off. myndighed (amtet ? fredningsnævn?). Det forekommer ikke specielt vigtigt at kræve yderligere beplantning fjernet. Ved pleje af denne høj samt de øvrige i gruppen ville disse fremtræde fint i landskabet. Talte med ejeren, der fortalte at f-nævnet har pålagt ham at fjerne beplantningen indtil 30 m fra højen. ** Seværdighedsforklaring ** Indgår i seværdig højgruppe.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Beliggende i skovstykke ved golfbane. Bevokset med græs, bregner og løvtræer af forskellig slags.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links