Oversigtsfoto set fra NØ
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240987
Sted- og lokalitetsnummer
130303-83
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 3,25 x 18 m. I top gammel eftergroet gravning, ca. 3 x 5 m bred, 1,25 m dyb. Lyngklædt.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med gammelt topkrater som beskrevet. Ulovlige beplantninger mod V, N og Ø ( af gran), samt mod S (af Rosa Rugosa, gran og fyr) er genstand for f-nævnssag. Ejer har påbegyndt fjernelse af graner i V,N og Ø men har kun taget nogle få træer. Til alle sider står der endnu plantede træer og buske helt til højfod. ** Seværdighedsforklaring ** Kunne ved frilægning for omgivende (ulovlig) beplantning komme til sammen m. 2409:86 at udgøre et seværdigt højpar. Bevoksning: 1989: Græs og Lyng
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Beliggende på golfbane. Bevokset med lyng, græs, hyben, et enkelt løvtræ og lidt lave buske.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links