Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240981
Sted- og lokalitetsnummer
130303-88
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 1,25 x 10 m. Nordsiden noget ujævn. Tidligere overplø- jet. Græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med tildels svær gammel afpløjning nærmende sig forkantet grundplan. Især Ø- og S-siden står som tilgroede, rette skrænter, Grænser i V op til gammelt granhegn ind mod nåleskov. Langs med dette i N/S er med elhegn anlagt en lang, smal fold, hvis V-side udgøres af granhegnet, mens Ø-siden består af tredobbelt elhegn på pæle. Dette hegn tangerer (uden dog at være ulovligt) højens Ø-fod, således at kreaturerne, der græsser i folden, ikke kan passere Ø om højen, der næsten helt blokerer folden på tværs. Passage for dyrene er anlagt V om højen ved at lave et indhak i granhegnet. Dyrene går herved op over V-foden, der ikke beskyttes af elhegnet på højen. Dette bør rykkes længere ned og stå uden for højfoden. Der vil alligevel være plads til at dyrene kan passere. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I græsmark. Fundet som beskrevet. Tæt bevokset med gyvler.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links