Oversigtsfoto set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
23107
Sted- og lokalitetsnummer
130308-57
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 2 m høj, 16 m bred i nord-syd, 12 m bred i øst-vest, ca. 1/3 mod øst, ca. 1/4 mod sydvest er bortgravet. Vestfoden bortgravet til 0,75 m's højde. Alt eftergroet. Græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med betydlig gammel afgravning i Ø og S (ikke SV som angivet i fredningstekst), som beskrevet. NB: På det trykte (digitaliserede) sb.-kort er højen afsat ca. 60 m. SV for sin faktiske position, mens den derværende trykte højsignatur fejlagtigt er benævnt sb. 59 (meddelt DKC d. 8 nov. 1990). Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Beliggende i ager. Højen er bevokset med hyld, hyben, brombærkrat, tjørn, hindbær og gyvler. Marken er afgravet mod nord. Det bevirker, at højen syner 4 m. høj fra denne side.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links