Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
23108
Sted- og lokalitetsnummer
130308-56
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 2,25 x 12 m. I top eftergroet gravning, ca. 4 x 6 m bred, 1 m dyb. Smal kløft nedad siden mod sydøst. Vestlige fod afgravet indtil skel. Lyng- og græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, hvoraf ca. 1/4 er bortgravet V for skel. Toppen svært forgravet som beskrevet i fredningstekst. Rævegrav i toppen. NB: På det trykte (digitaliserede) sb.-kort er højen fejlagtigt placeret ca. 80 cm. SØ for sin faktiske plads. Til gengæld er den dérværende trykte højsignatur (ligeså fejlagtigt) givet sb.nr. 58 (meddelt DKC dette d. 8. nov. 1990). Bevoksning: 1989: Græs, Lyng og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. I ager. Stærkt forgravet i toppen med rende mod SØ (som registreret tidligere). Højen er bevokset med tjørn, hyld, blåbær, gyvler mm.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links