Rundhøj set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Nyborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
371814
Sted- og lokalitetsnummer
090610-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for: 3718-16, 3718-14, 3718-15 Høj, 2 x 16 m. På toppen cementfundament af fjernet pavillon. I Teglværksskov.

Undersøgelseshistorie

1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj i skov liggende på et naturligt højdedrag, der gør, at højen virker betydeligt større. Omkranset af store bøge. På højtoppen et betonfundament 4 x 4 m. Toppen er flad. En adgangsvej nedgravet lidt i højens side er anlagt mod Ø 3 m. bredt. I dette spor ses toppen af et par formodede randsten. Ned ad højsiderne ses flere vegetationsløse slidspor efter færdsel. Højen besøges tydeligvis af mange. ** Seværdighedsforklaring ** Markant beliggende høj, der er meget besøgt. Bevoksning: 1985: Græs og Løvtræer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en rundhøj der ligger i Teglværkskoven. 16 meter i diameter og omtrent 2 meter høj med en affladet top.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links