Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Jammerbugt Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
100947
Sted- og lokalitetsnummer
100705-93
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Rødland Hede byder takket være en tidlig fredning af området på et af de flotteste eksempler på velbevarede jernaldermarker, man kan finde i Danmark. Markerne stammer fra bronze- og jernalderen (600 f.Kr.-200 e.Kr). Det er de mange små markskel af sten og jord, der røber områdets oldgamle historie, da de stadig står tydeligt i hedelandskabet. I området kan man også finde mange af de gravhøje, der har undgået bondens plov og stadig står tilbage i landskabet. De fleste gravhøje stammer sandsynligvis fra bronzealderen (1700-500 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,0 x 12 m. Lille hulning i toppen.

Undersøgelseshistorie

1939
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1939
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj som beskr. Krat fjernes.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumFlot, græs- og mosklædt høj i plantage.
2014
Fortidsminde af national betydning - KulturstyrelsenNy skiltning på lokaliteten i forbindelse med projekt Danmarks Oldtid i Landskabet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links