Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
34056
Sted- og lokalitetsnummer
190201-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,3 x 17 m. Flad, tilgroet sænkning S for top. Overfladen uregelmæssig. Mod vej i V er højen bortgravet indtil bunden. En stor randsten er frigravet i S. Bruddet står med stejl væg i N-S- lig retning i indtil, 1,3 m's højde og strækker sig ind i højen til tæt V for toppen. Bevokset med krat i krat mellem ager og vej.

Undersøgelseshistorie

1906
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1.30 M. h., 17 M. i Tværm. I Toppen en Sænkning. Overfladen uregelmæssig. Højen er bevokset med Egekrat og Lyng. I Hedegrænse.
1955
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,30 c 17 m. Flad tilgroet sænkning syd for top. Overfladen uregelmæssig. Mod vej i vest er højen bortgravet indtil bunden. En stor randsten er frigravet i syd. Bruddet står med stejl væg i nord-sydlig retning i indtil 1,3 m's højde og strækker sig ind i højen til tæt vest for toppen. Bevokset med krat i krat mellem ager og vej..
1955
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1955
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links