Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
340374
Sted- og lokalitetsnummer
190510-157
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 15/7 1913. Gdr. Thøger Cl. Thøgersen, Lundegaard. Diplom Høj, "Thorshøj", 7 x 35 m. Midtpartiet fjernet. Fod i S og SØ afskåret. Nye rævegrave i Ø-side. Helt beplantet.

Undersøgelseshistorie

1913
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidThorshøj, ca. 7 m h., Diam. Ca. 35 m. Hele Midtpartiet er gravet bort, der er her et Hul til Bunden, ca. 15 m i Diam. - Disse Maal er alle noget unøjagtige, dels paa Grund af Højens Størrelse, dels paa Grund af det Egekrat, der næsten dækker den. Diam. er dog vel omtrent den oprindelige, idet Foden i S. og S.Ø. er afskaaret, antagelig ca. 7 m (hvilke ikke [[er]] medtagne i de 35 m) ind, og Maalingen er foretaget i Retning N.-S. Ligger i en lille Egelund. Fredlyst 1913.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidThorshøj, 7 x 35 m. Midtpartiet fjernet. Fod i S og SØ afskaaret. Nye Rævegrave i Ø-Side. Helt beplantet. FM 1913 Ingen MS
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links