Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
340373
Sted- og lokalitetsnummer
190510-47
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Oval jordknold, udgør rester af høj.

Undersøgelseshistorie

1900
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi, 16 Meter i Tværmaal, 2,20 M høi. Næsten Halvdelen mod Øst afgravet.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. Den østlige Havldel sløjfet og nedpløjet. Den vestlige 2,65 m h., 16,25 m i Diam., iøvrigt ganske ødelagt af store Gravninger. Lyng- og græsgroet i Ager.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOval Jordknold udgør Rester af en Høj.
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links