Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
310421
Sted- og lokalitetsnummer
190805-59
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 26 m. foden afpløjet hele vejen rundt. Mod sydvest større, men gan- ske flad, tilgroet sænkning. Iøvrigt velbevaret. Græs- og lynggroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Sb.nr. 59, 61-62] Overpløiede mindre Høie.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.M. høj, Diam 22 M. Der er pløjet noget over den søndre Fod, Sydsiden er noget ujævn og sænket. Græsgroet i Ager.Svarer til Madsens nr. 15.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 x 26 m. Foden afpløjet hele vejen rundt. Mod SV større, men ganske flad, tilgroet sænkning. Græs- lynggroet i ager. Iøvrigt velbevaret.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links