Oversigtsbillede - højen set fra SV
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
31049
Sted- og lokalitetsnummer
190804-60
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. 15 m i diameter, 0,70 m høj. Flad top. Midt over højen forløber Ø-V et 60 cm bredt og op til 40 cm højt skeldige. I højens sydlige halvdel er der spor efter 4 kartoffelkuler, alle ca. 2 m lange og 1,5 m brede og 0,5 m dybe. De tre ligger på række øst-vest i højtoppen, og den fjerde i den sydlige højfod.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi 40' i Tv. 31' høi. Ødelagt ved Kartoffelkuler.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 0.90 M. høj. Diam 15-16 M. Ødelagt. En Skelgrøft og et Fyrrehegn gaar i Ø-V. midt over den. Lynggroet i Plantage.Svarer til Madsens nr. 38.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen ganske ødelagt, hullet og delvist udjævnet. Bevokset med græs og gran, i plantage.Indstillet til Frigivelse.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links