Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
31045
Sted- og lokalitetsnummer
190804-87
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 27 m. Op til og lidt ind i sydfod er en ca. 10 m lang gammel kartof- felkule. I top et ca. 4 m stort hul ca. 1,8 m dybt og tilgroet. I tophullet vokser et æbletræ. Vestsiden lidt affladet. Alt dog tilgroet. Lynggroet med lidt fyr. I udkant af ager.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi 64' i Tv. 10' høi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 3 M. høj, Diam 20 M. I Toppen er et 3.50 M. stort Hul, endnu 2 M. dybt. Den vestre Fod er afskaaren af en Vej, der randes af Fyrrehegn. Højfylden er Lyngtørv. Lynggroet i Ager.Svarer til Madsens nr. 25
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 3 x 27 m. Op til og lidt ind i sydfod er en ca. 10 m lang gammel kartoffelkule. I top et ca. 4 m stort hul ca. 1,8 m dybt og tilgroet. I tophullet vokser et æbletræ. V-siden lidt affladet, alt dog tilgroet. Lynggroet med lidt fyr. I udkant af ager.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links