Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
262742
Sted- og lokalitetsnummer
010111-25
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj 2 m x 19 m. Toppet. Siden mod vest muligvis i gammel tid lidt afgravet. Bevokset med birk, fyr og lidt ganske små graner.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn lille toppet Høi. Afd. 15.
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 x 19 m. Toppet. Siden mod Vest muligvis i gammel Tid lidt afgravet. Bevokset m. Birk, Fyr og lidt ganske smaa Graner.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, pæn. Ryddes for kvas. Bev. udtyndes.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiDen midterste af tre småhøje "Rævehøje", hvoraf den østligste ikke er beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links