Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
50347
Sted- og lokalitetsnummer
060105-118
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Torkildshøj", 1,75 x 10 m. Afgravet fra NV til midten, med ubevokset skrænt. Også afgravet fra de øvrige sider. Træ- bevokset i ager. 1989: Afmeldt. Fjernet. Tidligere C-høj.

Undersøgelseshistorie

1884
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Torkildshøj", nu kun 25 Alen i Diameter. Ingen Randstene ses, men der er noget frapløjet fra Kanterne. Den er temmelig flad ovenpaa, og der er vistnok gravet i den for lang Tid siden. [Om tidligere løsfund se sb. 117]
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Torkildshøj", 1,75 x 10 m. Afgravet fra NV til Midten, med ubevokset Skrænt. Ogsaa afgravet fra de øvrige Sider. Træbevokset i Ager.
1989
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen eksisterer ikke længere.
1989
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAfventer tekst og oplysninger om fredning

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links