Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191742
Sted- og lokalitetsnummer
141013-103
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, med randsten på nordsiden. I skov. Bemærk: målene 1x12x12 m er ved fejl ikke medtaget i dokumentet!!

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterRundhøj
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøj. Stenkiste i centrum af højen. Denne måler 1,2 x 0,5 m. og er orienteret øst-vest. Stenkisten er opbygget af en stor sten i nordsiden og en stor sten i sydsiden. Øst- og vest enderne er opbygget af mindre sten. Højen er noget udflydende, men kan dog anes. I stenkisten vokser bregner. Højen er bevokset med græs og anden lav bevoksning.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links