Oversigt set fra Ø
.
Oversigt set fra NV
.

Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
150933
Sted- og lokalitetsnummer
120204-84
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 25 m. Meget stærkt afgravet i top og sider. Bevokset med lyng og birk i udyrket stykke. (Ifølge ejeren og hans kone står der en cementpæl med krone på, sat såvidt vidstes før krigen, men uden at ejeren har fået besked herom og uden at såvidt ejeren vidste, tinglysning havde fundet sted). 10/11 1958: Geod.Inst. forespurgt, kender ikke denne høj.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2004
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske Centralregister
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumKratbevokset høj i ager i tilknytning til parcelhusbebyggels.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links