Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240546
Sted- og lokalitetsnummer
180808-66
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Trøstrup og Grimstrup jorder. Den NNØ-lige fjerdedel af en oprindelig meget stor høj, hvis omkreds endnu kan følges, da højfoden står tilbage som en lav vold. Oprindelig diam. 22 m. Nuværende højde 2,1 m. Den bevarede del af højen er yderligere lidt forstyr- ret ved udskridning. Lyngklædt i hede. (Skønt centralgraven muligt ikke er bevaret, bør højresten fredes p.gr.a. sin størrelse og som led i højgruppen).

Undersøgelseshistorie

1903
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStørre højrest, som fritekst, bevokset med lyng, lidt rønnebærbuske og en fyrrebusk i siderne, i et tilgroet gmlt. hedestykke ud mod vej, delvist tilgroet betonbeholder og en lille markstensdynge er henlagt ca. 6 m. SØ for højfod. ** Seværdighedsforklaring ** Højgruppe ved vej. Bevoksning: 1991: Lyng og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links