sf NV
.
sf SV
.
sf S
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240542
Sted- og lokalitetsnummer
180808-82
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Trøstrup og Grimstrup jorder. Høj, 1,55 x 13 m. Lyngklædt i randen af ager. Om det meste af V-halvdelen er foden bortgravet. I toppen et ubetydeligt, firkantet hul (0,65 x 0,5 m, dybde 0,35 m). Overfladen, navnlig på SØ-halvdelen, noget uregelmæssig, mu- ligt p.gr.a. gamle gravninger. Iøvrigt er højen velbevaret. Ved fr.dm's besigt. 18/7 55: nord- og vestsiden for stærkt beskåret. Påtalt. Frist til 1/10 55.

Undersøgelseshistorie

1903
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, vestlig højside afgravet i gml. tid, tilgroet sænkning i top, ujævne tilgroede højsider, bevokset med græs, lidt lyng, rønnebærbuske og grantræer, i ager op mod vej, ved nordfod, ca. 1 m. fra højen, er henlagt en markstensdynge, frisk i toppen (ca. 4 x 2 m., 0,5 m. høj), en lignende dynge marksten, frisk i top (ca. 6 x 2 m., 0,5 m. høj) er henlagt i halvmåneform ind til den SØ-lige højfod. ** Seværdighedsforklaring ** Ud mod vej, med flere høje på strækningen. Bevoksning: 1991: Græs, Løvkrat og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links